لباس محلی قزوین

لباس محلی مردان قزوین

درگذشته اشخاص به فراخور شغل و وضعیت اقتصادی از کلاه استفاده می‌کردند و دربین مردان بسیار متداول بود.

مردان معمولا از پیراهن‌های سفید رنگ وساده که دکمه یقه آن بر شانه چپ بسته می‌شد استفاده می‌کردند. در میان سینه چپ از شانه تا زیر سینه چاکی وجود داشت. در مردان پیراهن‌هایی به نام یقه قزاقی که یقه بلند داشت متداول بود که بعدها یقه ملایی جایگزین آن شد.

مردان قزوینی از تن‌پوش دیگری بنام ارخالق که بسیار بلند بود و تا انتهای پا می‌رسید، استفاده می‌کردند. این لباس دارای یقه ایستاده و جلو باز، دامنی گشاد، در ناحیه کمر تنگ و چاک‌هایی در پهلو بود.

شلوار مردم قزوین بستگی به درآمدشان داشت یعنی شلوار افراد کم در آمد از کرباس به رنگ آبی یا مشکی وبلند وگشاد بود. در لیفه آن از بند استفاده می‌کردند. بند تنبان از نخ پنبه درست می‌شد. اشخاص اعیان از شلوارهای دکمه ای استفاده می‌کردند.

اکثر مردان از گیوه استفاده می‎‌کردند و به آنها جوراب و آجیده می‌گفتند و در فصل تابستان مورد استفاده قرار می‌گرفت.  اعیان‌ها از گیوه مرغوب‌تری به اسم گیوه ملکی استفاده می‌کردند.

لباس محلی زنان قزوین

زنان قزوین در گذشته زیر پیراهنشان از شلیته استفاده می‌کردند. شلیته معمولا یک وجب و یا حتی کمتر از دامن بیرون می‌آمد. برای دوخت شلیته معمولا از پارچه‌های ململ، چیت کرباس و در انواع ساده و متنوع گلدار و یا مشکی استفاده می کنند.

جوانان معمولا با نخ‌های رنگی روی شلیته را گلدوزی می‌کردند. پایین شلیته را با دست به حالت تزیین می‌دوختند که به آن دالبر و دندان موشی می‌گفتند. شلیته گلدار جوانان سجاف پهن‌تری دارد و نوع‌های دیگری به‌جای سجاف لیفه‌دار بوده است. از پارچه ای ضخیم و سنگین مانند مخمل ترمه و تافته ابریشمی و … برای دوخت شلیته لیفه دار استفاده می‌کردند.

یل یا نیم تنه قزوینی از پارچه ترمه با آستری از پارچه تافته به رنگ کرم تهیه می‌شده که در قسمت جلو هیجده دکمه فلزی پی در پی روی آن دوخته می‌شد و حدوداً صد سال پیش در بین اعیان متداول بوده است.

زنان در زیر شلیته خود از شلوارهای مشکی رنگی استفاده می‌کردند که بالای آن فراخ و دمپایشان تنگ بوده و این شلوارها دارای یقه‌هایی بود و آن را با بند تنبان می‌بستند.

پاپوش زنان با توجه به وضعیت مالی آن‌ها انواع مختلفی داشته و زنان اعیان از کفش‌های چرمی با مدل‌های متداول استفاده می‌کردند. زنان در تابستان گیوه‌های ظریف می‌پوشیدند.

علاوه بر پوشش‌های بالا، پوشش‌هایی مانند کوئینگ، جومه، کراس، شگ، کول چوغا، قرقره تمبون، اوزون تنبون و… استفاده می‌شود.

 

پن بافی هنر اصیل قزوین در تزئین لباس

در گذشته برای تزئین لباسهای محلی زنان قزوین از نوارهای بافته شده خوش نقش و نگاری استفاده میشد که به ان پن میگفتند.

پن بافی از صنایع دستی و هنرهای منحصر بفرد منطقه قزوین بود اما امروز این هنر اصیل رونق گذشته را ندارد و در حال فراموشی است .

 نبود بازار مصرف وبی علاقگی دختران روستایی در استفاده از لباس محلی را موجب کاهش زمینه استفاده از پن است و هم اکنون در برخی روستاها ، زنان کهنسال از پن برای تزئین لباسهای خود استفاده میکنند .

ظاهر زیبا ، دسترسی اسان به مواد اولیه ، دار کوچک و قابل حمل و بافت اسان را از ویژگیهای این دست بافته و هنر اصیل است.

علیرغم این ویژگیها پن تنها در چند روستای منطقه الموت قزوین توسط زنان مسن بافته و بصورت محدود در لباسهای محلی استفاده میشود .

 

پن بافی هنری اصیل در تزئین لباس بانوان قزوین

به گزارش سفرنیوز ، در گذشته برای تزئین لباسهای محلی زنان قزوین از نوارهای بافته شده خوش نقش و نگاری استفاده میشد که به ان پن میگفتند.

پن بافی از صنایع دستی و هنرهای منحصر بفرد منطقه قزوین بود اما امروز این هنر اصیل رونق گذشته را ندارد و در حال فراموشی است .

شکوفا اقاسیان گفت کارشناس صنایع دستی ؛ صنعتی شدن تغییر شیوه زندگی و پوشش مردم بویژه در مناطق روستایی موجب شده است این هنر دستی زیبا کمتر مورد توجه قرار گیرد و از ان استقبال نشود .

وی نبود بازار مصرف وبی علاقگی دختران روستایی در استفاده از لباس محلی را موجب کاهش زمینه استفاده از پن میداند و میگوید هم اکنون در برخی روستاها ، زنان کهنسال از پن برای تزئین لباسهای خود استفاده میکنند .

این کارشناس صنایع دستی ظاهر زیبا ، دسترسی اسان به مواد اولیه ، دار کوچک و قابل حمل و بافت اسان را از ویژگیهای این دست بافته و هنر اصیل میداند و میگوید

علیرغم این ویژگیها پن تنها در چند روستای منطقه الموت قزوین توسط زنان مسن بافته و بصورت محدود در لباسهای محلی استفاده میشود .

قاسمی معاون صنایع دستی استان قزوین هم ازتشکیل کلاسهای اموزشی پن بافی در مناطق شهری وروستایی استان برای احیا این رشته خبر داد و گفت تلاش میکنیم باکاربردی کردن بیشترپن درپوشش و زندگی مردم، بتوانیم با ارائه طرحهای مناسب زمینه استفاده از پن از جمله تزئیین لباسهای میهمانداران هتلها وهواپیما ، روپوش دانش اموزان و وسایل اشپزخانه را فراهم کنیم .

در صورت احیا این رشته اصیل در استان قزوین ضمن کمک به ایجاد اشتغال واقتصاد خانواده ها میتوان اوقات فراغت مناسبی را برای دختران روستایی فراهم کرد .

 

مرتبط بخوانید: 

درباره ی

مطلب پیشنهادی

چند مدل لباس و اکسسوری از رنگ سال ۲۰۲۰- ۹۹

هاتیک: چیزی به عید نوروز نمانده است. در این مقاله می خواهیم به چند مورد …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *